ga naar de inhoud ga naar de navigatie ga naar zoeken

Ik voel mij niet in staat om naar de Inburgeringscursus te gaan.

Door ziekte voelt u zich niet in staat om deel te nemen aan de Inburgeringscursus van de gemeente.

Hoe zit het precies?

Deelname aan een Inburgeringscursus is zeer belangrijk. Mensen leren door middel van een inburgeringsprogramma  beter zelfstandig te functioneren. De cursus zorgt ervoor dat u makkelijker contact krijgt met mensen die u tegenkomt in de buurt, op school, in de winkel of op het werk. Hierdoor voelt u zich prettiger en meer gezond. De gemeente wil u hier graag bij helpen. Het kan natuurlijk zijn dat u ziek wordt en tijdelijk niet kunt deelnemen aan de lessen. Of dat u zich door ziekte helemaal niet in staat voelt om aan het programma deel te nemen.

Wat moet u doen?

  1. Als u tijdelijk niet naar de lessen kunt gaan?
    Als u ziek wordt tijdens het Inburgeringsprogramma, meldt u zich ziek bij Bureau Inburgering. Deze overlegt met u of u op korte termijn weer met de lessen verder kunt gaan.
    Als u niet snel weer aan de les kan deelnemen, wordt u gevraagd of u kunt aantonen hoe ziek u bent - dit in verband met het eventueel opleggen van sancties, de Inburgeringscursus is immers verplicht.
    Een verklaring van uw huisarts of uw specialist is hiervoor voldoende.
    Als uw eigen arts geen verklaring wil geven, dan wordt er voor u een afspraak gemaakt met een door de gemeente aangewezen arts. U tekent dan een verklaring waarin u toestemming geeft aan uw huisarts om informatie te verstrekken aan deze medisch adviseur van de gemeente.

    Rol van de huisarts
    U kunt aan uw huisarts vragen om een brief te schrijven over de medische reden waarom u tijdelijk niet aan de cursus kunt deelnemen, en hoe lang de arts verwacht dat u minder belastbaar bent. Uw huisarts mag u hiervoor een financiële vergoeding vragen.
     
  2. Als u definitief niet naar de lessen kunt gaan of niet in staat bent het examen te halen?
    Als u definitief niet in staat bent om het Inburgeringsprogramma te volgen of het examen te halen, dan kunt u zich wenden tot het Bureau Inburgering. Ontheffing kan gegeven worden om medische of psychische redenen, of er kan sprake zijn van een verstandelijke beperking. Een door de gemeente aangewezen arts beoordeelt of u in aanmerking komt voor ontheffing of niet. De gemeente zal het advies van deze medische adviseur overnemen.

    Rol van de huisarts
    U kunt aan uw huisarts vragen een brief te schrijven met medische informatie over de ziekte of  beperkingen waardoor u vindt dat u het programma niet kunt volgen; op grond daarvan besluit Bureau Inburgering of doorverwijzing naar de medisch adviseur gewenst is.
    Uw huisarts mag u voor deze informatie een financiële vergoeding vragen.

Zoeken

Contact

Bureau Inburgering
Gemeente Ede
Raadhuisplein 1
6711 DE Ede
Postbus 9023
6710 HL Ede
T. 0318 - 68 07 61
Spreekuur:
ma t/m vr 9.00-12.00 uur

Bureau Inburgering

Inloggen voor artsen

Wachtwoord vergeten?